Şirinler Kreş,ten Ebeveynlere Uyum semineri.
Şirinler Kreş,ten  Ebeveynlere Uyum semineri. 2018-2019 Eğitim Öğretimin başlarken Şirinler Kreş ve Bakımevi, kreşe yeni başlayan çocukların anne babalarına yönelik “Kreşe Uyum ve Oryantasyon Semineri” verdi.

Uzman Pedagog Okan Bal tarafından verilen seminerde, anne ve babalarının tutumlarının çocuğun kreşe uyum sürecine etkileri anlatıldı. Çocukların uyum sürecini etkileyen faktörlere dikkat çeken Bal, Anne Babaların Kreşe Uyum sürecinde yapılabilecekleri anlattı. Bal, “Anne babanın göstereceği kararlılık, sabır, kreşe ve başladığı eğitim kurumuna gösterdiği inanç ve güven çocuğun uyumunu kolaylaştırır. Kreş hakkında çocuğa açıklama yapmak ve tanıtmak uyumu kolaylaştırır. Okula gidiş tüm aile bireyleri tarafından desteklenmeli ve aile bireyleri uyum içinde olmalıdır. Uyum sorunları hafta başından hafta sonuna doğru azalma gösterecektir. Ancak hafta sonundan sonra artış yapabilir. Bu normal bir süreçtir. Sabır, Sakinlik ve Kararlılık bu süreci kısaltıcı faktörlerdir” dedi.

ANNE BABA TUTUMLARI ÇOCUĞUN KREŞE UYUM SÜRECİNİ ETKİLİYOR 

2018-2019 Eğitim Öğretimin başlarken Şirinler Kreş ve Bakımevi, kreşe yeni başlayan çocukların anne babalarına yönelik “Kreşe Uyum ve Oryantasyon Semineri” verdi. Uzman Pedagog Okan Bal Tarafından Verilen seminerde, anne ve baba tutumları çocuğun kreşe uyum sürecini etkileri anlatıldı. Ebeveynlere Kreşe Uyum ve Oryantasyon Semineri veren Uzman Pedagog Okan Bal, anne ve baba tutumlarının çocuğun kreşe uyum süreci üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Okul Öncesi kurum olarak kreş çocukların ailesinden ayrılarak, kendi başına kaldığı sosyal bir ortama attığı ilk adımdır. Bu nedenle kreşe başlama döneminde, çocuğun uyum sürecini kolaylıkla sağlayabilmesi için anne babaların desteğine ihtiyacı vardır. Anne Baba tutumları çocuğun kreşe uyum sürecini etkilemektedir” dedi.

YENİ KREŞE BAŞLAYAN ÇOCUKLARDA UYUM SORUNU OLUŞTURABİLİR

Yeni kreşe başlayan çocuklarda uyum sorunu oluşturabileceğini belirten Bal, “Çocuk, kreşe başladığı zaman güven duyduğu, tüm kurallarını bildiği ev ortamından henüz hiçbir kuralını bilmediği, tanımadığı kişilerin bulunduğu ve tam olarak güven konusunda emin olamadığı bir ortama girmektedir. Bu yeni değişen durumda, doğa olarak çocuklarda uyum sorunu oluşturabilir” dedi.

ANNE BABANIN DA HAZIRLIKLI OLMASI GEREKİYOR

Kreşe yeni başlayan çocuklarda, anne babadan ayrılma kaygısı yaşanabileceğini belirten Bal,  “Kreşe yeni başlayan çocuklarda, başlangıçta belirsizlik ve anne babadan ayrılma kaygısı yaşanır. Çoğunlukla aşırı koruyucu anne ve babaya sahip olan çocuklarda bu kaygılar daha yoğun yaşanır. Ancak çocuk ortama alıştıktan ve öğretmenlerini tanıdıktan sonra kaygılar ortadan kalkacaktır. Diğer taraftan bu süreçte anne babalarda çocuklarından ayrılma konusunda kaygı yaşayabilirler. Bununda ötesinden suçluluk hissedebilir ve bu durumu çocuğa yansıtmaları çocuğun uyum sürecini geciktirecektir. Bu neden kreşe başlamada sadece çocuğun hazır olması yeterli olmayıp; anne babanın da bu duygusal sürece hazırlıklı olması gerekmektedir” diye konuştu.

UYUM SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BAŞINDA GÜVEN GELİYOR

Çocuğun uyum sürecini etkileyen faktörleri aktaran Bal, “Çocukların uyum sürecine yönelik tepkileri bireysel farklılar gösterecektir. Uyum sürecini etkileyen faktörlerin başında güven gelmektedir. Çocukların hem kreş ortamına hem de birlikte vakit geçirecekleri öğretmen ve arkadaşlarına karşı oluşturacakları sağlıklı güven uyumlarını artıracaktır. Diğer faktörlere bakıldığında anne babadan ayrılık, ev ortamındaki alışkanlıklardan kopma, bağımlı anne tutumları, kaygılı aile tutumları, anne baba davranışlarındaki tutarsızlıklar çocuğun uyum sürecini etkileyen faktörlerdir.” dedi.

EBEVEYNLERİN GÖSTERECEĞİ KARARLILIK ÇOCUĞUN UYUMUNU KOLAYLAŞTIRIR

Anne Babaların Kreşe Uyum sürecinde yapılabilecekleri anlatan Uzman Pedagog Okan Bal, “Anne babanın göstereceği kararlılık, sabır, kreşe ve başladığı eğitim kurumuna gösterdiği inanç ve güven çocuğun uyumunu kolaylaştırır. Kreş hakkında çocuğa açıklama yapmak ve tanıtmak uyumu kolaylaştırır. Çocuğun uyumu için aile çocukla birlikte okula gitmeli, çocukla okulun her tarafını gezmeli, çocuğu kreş öğretmeni ve idarecilerle tanıştırmalı. Kreşin sadece çocukların bulunduğu bir yer olduğu söylenip anne ve babaların bulunmadığı, işe gittiği açıklanmalıdır. Aile çocukla okula geliş gidiş saatleri ile ilgili konuşmalı, sadece belli bir zaman dilimi içinde kreş kalacağı söylemeli, onu alabileceği süreyi onun anlayacağı terimlerle anlatıp, o süreyi geçirmeden almaya dikkat etmelidir. Kreş ile ilgili çocuğu kandırmaya yönelik bilgi verilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle ilk günlerde çocuk kapıdan teslim edilip kapıdan teslim alınmalı, vedalaşma mümkün olduğunca kısa tutulmalı. Vedalaşmada çocuk ağlamaya başlasa bile ayrılma konusunda kararlı davranılmalı. (Onu öpüp “Ben şimdi gidiyorum” deyin ve geri geleceğinizi söyleyin. Bunun ne zaman olacağını onun anlayacağı terimler çerçevesinde ifade edin. Sonra elinizi sallayıp yolunuza devam edin. İyi olduğunu kontrol etmek için durup arkaya göz atmayın) İlk günlerde fazla soru sormak, ne yediği ile ilgilenmek çocuğun uyumunu bozabilir. Sadece ”Günün nasıl geçti?” diyerek kendisinin anlatması beklenilmeli (Çocuğunuzun durumuyla ilgili istediğiniz sıklıkta telefon ederek direkt kurumdan bilgi alınız). Çocuğun kreşi reddetmesi durumunda, büyükanne/büyükbaba gibi aileden birinin çocuktan yana tutum göstermesi, ona güç verir ve tepkisini büyütür. Okula gidiş tüm aile bireyleri tarafından desteklenmeli ve aile bireyleri uyum içinde olmalıdır. Uyum sorunları hafta başından hafta sonuna doğru azalma gösterecektir. Ancak hafta sonundan sonra artış yapabilir. Bu normal bir süreçtir. Sabır, Sakinlik ve Kararlılık bu süreci kısaltıcı faktörlerdir” diye konuştu.