GTO Destek MYM İnşaat Sektörünü Belgelendiriyor.
GTO Destek MYM İnşaat Sektörünü Belgelendiriyor. Gaziantep Ticaret Odası (GTO), ülke genelinde inşaat sektörünün günden güne gelişmesi ve sektör çalışanlarının Mesleki Yeterlilik Belgelerini almalarının Bakanlık tarafından zorunlu tutulması üzerine, belgelendirme konularında faaliyet göstermek üzere GTO Destek Mesleki Yeterlilik Merkezini kurdu.

Hem yerelde hem de bölgedeki inşaat sektörüne hizmet veren GTO Destek MYM, Ocak ayında Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirildi.

Merkez ve faaliyetleri hakkında bilgi aldığımız GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım GTO MYM’nin bölgenin Mesleki Yeterlilik Belgesi veren tek sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

Yıldırım, “Bilindiği üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışan ve çalışmak isteyenlere mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirdi. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren artık işverenler belgesiz işçi çalıştıramıyor.  Oda olarak belge zorunluluğu getirilen mesleklerde çalışanlar için sınav ve belgelendirme hizmeti sunan şirketimizi kurduk.  Şirketimiz TÜRKAK akreditasyon sürecini ve MYK yetkilendirme sürecini başarı ile tamamlayarak, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi veren tek Sivil Toplum Kuruluşunun Sınav ve Belgelendirme Merkezi oldu” dedi.

Başkan Yıldırım neden inşaat sektörünü seçtiniz sorumuzu ise şöyle yanıtladı:

“Bakanlığın belgeli çalışmayı zorunlu hale getirmesinin ardından,  Odamız tarafından Gaziantep’te iş gücünün daha verimli hale gelmesi ve ilerde sıkıntı yaşanmaması adına ilimizin ve bölgemizin ihtiyaçları tespit edildi. Oda olarak iş kazalarının sıkça yaşandığı inşaat sektörünü seçerek belgelendirme yapmaya başladık. Hali hazırda inşaat sektöründe 14 alanda sınav ve belgelendirme yetkisine sahibiz.”

Yıldırım, “Mesleki Yeterlilik Merkezimizde yapılan sınavlarımız,  Teorik ve Uygulamalı olmak üzere 2 aşamada gerçekleştiriliyor.  Teorik sınavlar için Merkezimizin sınav salonları, uygulamalı sınavlar için ise 25 Aralık Küçük Sanayi Sitesinde oluşturulan Test ve Sertifikasyon Merkezimiz kullanılıyor. Başarılı olan adaylarımıza belgeleri GTO Mesleki Yeterlilik Merkezi tarafından hızlı bir şekilde verilmekte olup, bu belgeye sahip inşaat işçilerinin işgücü piyasasına çıkmalarıyla, yapılarımızın yetkin ustaların eliyle üretilmesi sağlanmaktadır” diye konuştu.

“Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin hem işverene hem de çalışanlara olumlu katkıları var” diyen GTO Başkanı Yıldırım şöyle devam etti: “Bu belge, mesleğini icra ederek geçimini sağlayanların işinin ehli olduklarının ispatı niteliğinde. Yaptığı işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü arttırıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu, ülkemizde iş kazalarının azalmasına yardımcı olmanın yanında üretimde ve istihdamda verimliliğin artmasına ve ülkemizin küresel ekonomide ihtiyaç duyacağı nitelikli ve belgeli iş gücünün temin edilmesine kolaylık sağlayacaktır."

Belgelendirme ile ilgili devletin işvereni desteklediğinin de altını çizen Yıldırım şu bilgileri verdi: “5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu gereğince belgesiz işçi çalıştıran işverenler yada işveren vekillerine, Bakanlığa bağlı iş müfettişleri tarafından kişi başı aylık 627 TL idari para cezası kesilmektedir. Bu cezalara maruz kalınmaması için işverenlerin belgesiz çalışanlarına bir an önce belge aldırmalarını tavsiye ediyorum.  Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için girilen sınavlar için ödenen sınav ve belge ücretleri, sınavlardan başarılı olup Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanıldığında,  işsizlik sigorta fonundan karşılanıyor. Ayrıca Mesleki Yeterlilik Belgeli kişileri istihdam eden işverenler işveren prim desteğinden de yararlanabiliyor.

GTO Mesleki Yeterlilik Merkezinin başka sektörlerde de hizmet vermeye başladığını kaydeden Yıldırım, “Odamız bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Yeterlilik Merkezimizde, çözüm ortaklarımız aracılığı ile Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu ve/veya danışmanı  alanında da sınavlar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Merkezimizde; Çalışma Bakanlığının tehlikeli ve çok tehlikeli sektörlerde Mesleki Yeterlilik Belgesini zorunlu hale getirdiği 81 mesleğin birçoğunda, örneğin kaynak, otomotiv, makine bakım, metal, asansör gibi, Mesleki Yeterlilik Kurumundan Yetkili Kuruluşlardan oluşan çözüm ortaklarımız aracılığı ile sınav ve belgelendirme hizmeti veriyoruz” şeklinde konuştu.